Eρώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Μαρία Κομνηνάκα.
Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:
H κατάσταση στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου ολοένα και επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της συνεχούς και συνειδητής υποβάθμισής του από όλες τις κυβερνήσεις. Παρά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Ηρακλειώτικου λαού για τη διάσωση του νοσοκομείου με αίτημα μόνιμες, μαζικές προσλήψεις προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά και τις βαρύγδουπες δηλώσεις των προηγούμενων Υπουργών Υγείας αυτής της κυβέρνησης για ενίσχυση του νοσοκομείου, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί. Αντίθετα, η μία κλινική μετά την άλλη δηλώνει αδυναμία κάλυψης εφημεριακού προγράμματος λόγω της τραγικής υποστελέχωσης.
Συγκεκριμένα, η Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου έχει μείνει με μόνο 3 ενεργούς γιατρούς, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα στους νοσηλευόμενους ασθενείς, στη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και στο εξωτερικό ιατρείο. Οι εκκλήσεις του προσωπικού για στελέχωση της κλινικής αγνοήθηκαν, οι ήδη εξαντλημένοι γιατροί αδυνατούν να συνεχίσουν και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι αναπόφευκτη. Οι «λύσεις», όπως η μετακίνηση των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, απειλούν τα ήδη οριακά λειτουργούντα αιματολογικά τμήματα με κατάρρευση. Υπενθυμίζουμε ότι στην αιματολογική κλινική του Βενιζελείου άνηκε το ιατρείο πήξης, που πλέον είναι πάνω από ένα έτος κλειστό, μετά την παραίτηση της μόνης αιματολόγου ειδικευμένης στην πήξη, αφήνοντας εκτεθειμένους όλους τους ασθενείς του συγκεκριμένου ιατρείου για πάνω από ένα έτος.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Ακτινολογικό Τμήμα, που μετά τις συνταξιοδοτήσεις ιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου. Επιπλέον, τέλος του χρόνου συνταξιοδοτείται η μόνη ιατρός η οποία πραγματοποιεί βιοψίες μέσω υπερήχων, χωρίς να υπάρχει άλλος εξειδικευμένος ιατρός για τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη!
Τέλος, πρόβλημα φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει και η Γαστρεντερολογική Κλινική, με τους χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται από τη συγκεκριμένη κλινική να δηλώνουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το μέλλον της, σε επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα, καθώς δήλωσαν παραίτηση δύο γαστρεντερολόγοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι ειδικευμένοι για διενέργεια ERCP. Αυτό θα οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα στη λειτουργία τόσο της γαστρεντερολογικής, όσο και των παθολογικών και της χειρουργικής κλινικής που νοσηλεύουν ασθενείς που συχνά χρειάζονται τη συγκεκριμένη εξέταση, αφού νοσηλευόμενοι ασθενείς θα χρειάζεται να μετακινούνται στο ΠαΓΝΗ που δύναται να πραγματοποιεί ERCP, επιδεινώνοντας τον ήδη τεράστιο φόρτο εργασίας του συγκεκριμένου τμήματος, με συνέπεια τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς, όπως και θέματα ασφάλειας κατά τη μεταφορά τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου ΒΓΝΗ.